Εκτύπωση
PDF

Πράξη Διευθύνοντος Ειρηνοδικείου Καλαμπάκας για αναστολή λειτουργίας των δικαστηρίων

on . Posted in ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

             

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟ ΚΑΛΑΜΠΑΚΑΣ

 

 

 

Π Ρ Α Ξ Η  2/2021

                                                                            

Ο ΔΙΕΥΘΥΝΩΝ ΤΟ ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟ ΚΑΛΑΜΠΑΚΑΣ

 

Αφού έλαβε υπόψη:

 Α) Την υπ' αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ.: 1293/ 8-1-2021 (ΦΕΚ Β ́ 30/8-1-2021) Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Οικονομικών – Ανάπτυξης και Επενδύσεων – Προστασίας του Πολίτη – Εθνικής Άμυνας – Παιδείας και Θρησκευμάτων – Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων – Υγείας –Πολιτισμού και Αθλητισμού – Δικαιοσύνης –Εσωτερικών – Μετανάστευσης και Ασύλου – Ψηφιακής Διακυβέρνησης- Υποδομών και Μεταφορών – Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής – Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με θέμα «Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας για το διάστημα από τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2021 και ώρα 6:00 έως και τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2021 και ώρα 6:00».  

Β) Τις υπηρεσιακές ανάγκες, την εύρυθμη και ασφαλή λειτουργία του Ειρηνοδικείου Καλαμπάκας καθώς και τη μεγαλύτερη δυνατή αποφυγή συγχρωτισμού,

Γ) Τους προφανείς κινδύνους που εγκυμονεί για όλους η προσωπική επαφή και το γεγονός ότι στους χώρους του Ειρηνοδικείου Τρικάλων, υπό κανονικές συνθήκες, παρατηρείται καθημερινά μεγάλος συνωστισμός πολιτών, δεδομένης και της στενότητας αυτών.

ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ

ότι κατά το χρονικό διάστημα της ως άνω αναστολής από τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2021 και ώρα 6.00 έως και τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2021 και ώρα 6.00

(Α) ΑΝΑΣΤΕΛΛΟΝΤΑΙ:

1. Δίκες στο Ειρηνοδικείο Καλαμπάκας, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 1 παρ. 1, αριθμ. 4 περίπτ. 5α του σχετικού πίνακα της ως άνω υπ' αριθμ. Δ1α/Γ.Π.οικ.:1293/8-1-2021 ΚΥΑ.

2. Διενέργεια Ενόρκων Βεβαιώσεων, πλην αυτών που θα χρησιμοποιηθούν στην τακτική διαδικασία και στις λοιπές διαδικασίες στις περιπτώσεις που θα συζητηθούν χωρίς μάρτυρα, κατά έγγραφη δήλωση του πληρεξουσίου δικηγόρου ή του αιτούντος και ΜΟΝΟ κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού στα τηλ. 2432022501.

3. Κατάθεση δηλώσεων τρίτου.

4. Κατάθεση ενδίκων μέσων.

5. Διενέργεια αποποιήσεων, σύμφωνα με το άρθρο 1 παρ. 1, αριθμ. 4 περίπτ. 5α του σχετικού πίνακα της ως άνω υπ' αριθμ. Δ1α/Γ.Π.οικ.:1293/8-1-2021, οι νόμιμες προθεσμίες εξακολουθούν να βρίσκονται σε αναστολή μέχρι τη Δευτέρα 18/1/2021 και ώρα 06.00.

6. Για όλα τα επείγοντα θέματα θα αποφασίζει ο Ειρηνοδίκης Υπηρεσίας.

(Β) ΕΞΑΙΡΟΥΝΤΑΙ από την αναστολή όσα αναφέρονται στο άρθρο 1 παρ. 1, αριθμ. 4 περίπτ. 5β του σχετικού πίνακα της ως άνω υπ' αριθμ. Δ1α/Γ.Π.οικ.: 1293/8-1-2021 ΚΥΑ, ήτοι:

1. Οι δίκες της τακτικής διαδικασίας που εκδικάζονται σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.4335/2015.

2. Οι δίκες της παλαιάς Τακτικής και της Ειδικής διαδικασίας που συζητούνται χωρίς εξέταση μαρτύρων. Επίσης οι δίκες ασφαλιστικών μέτρων στις οποίες δεν εξετάζονται μάρτυρες, με τη δυνατότητα προσκόμισης ενόρκων βεβαιώσεων, καθώς και οι δίκες εκούσιας δικαιοδοσίας, συμπεριλαμβανομένων και των υποθέσεων που αφορούν ειδικούς νόμους και εκδικάζονται με τη διαδικασία της εκούσιας δικαιοδοσίας (π.χ. υποθέσεις υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων) και υποθέσεις του άρθρου 1 του ν. 4745/2020 (Α' 214), στις οποίες δεν εξετάζονται μάρτυρες, με τη δυνατότητα προσκόμισης ενόρκων βεβαιώσεων. Στις ανωτέρω περιπτώσεις, λαμβάνει χώρα την προτεραία της δικασίμου εργάσιμη ημέρα και μέχρι ώρα 13.00 έγγραφη δήλωση των πληρεξουσίων δικηγόρων των διαδίκων, η οποία κοινοποιείται στη γραμματεία του δικαστηρίου με τη χρήση ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, ότι η συγκεκριμένη υπόθεση θα εκδικαστεί χωρίς την εξέταση μαρτύρων. Οι πληρεξούσιοι δικηγόροι υποχρεούνται να αποστέλλουν τις ανωτέρω δηλώσεις στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Ειρηνοδικείου Καλαμπάκας (eir-kal@otenet.gr), με όλα τα στοιχεία ταυτοποίησης της υπόθεσης. Οι ίδιοι θα πρέπει να παρίστανται στο ακροατήριο αυτοπροσώπως και να προσκομίζουν τις προτάσεις και τα σχετικά τους. Εάν δεν γίνει δήλωση την προτεραία εργάσιμη ημέρα της δικασίμου από όλους τους διαδίκους ότι δεν θα εξετάσουν μάρτυρα, η υπόθεση αποσύρεται και δεν συζητείται χωρίς να απαιτείται η παρουσία των πληρεξουσίων δικηγόρων των διαδίκων. Επίσης στις περιπτώσεις αυτές παρέχεται η δυνατότητα συναινετικής αναβολής, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 158 του ν. 4764/2020, με κοινή ανέκκλητη δήλωση των πληρεξουσίων δικηγόρων κατ' άρθρ. 242 παρ. 2 ΚΠολΔ κατ' απόκλιση της παρ. 2 του άρθρ. 115 ΚΠολΔ, η οποία υποβάλλεται στην αυτή ως άνω ηλεκτρονική διεύθυνση μέσω μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου το αργότερο μέχρι την 13η ώρα της προηγούμενης της δικασίμου εργάσιμης ημέρας. Οι λοιπές υποθέσεις θα αποσύρονται από το πινάκιο.

3. Οι αιτήσεις χορήγησης και ανάκλησης προσωρινών διαταγών, συμπεριλαμβανομένων και αυτών των υποθέσεων των υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων και της προστασίας της κατοικίας, οι οποίες συζητούνται δια υπομνημάτων των πληρεξουσίων δικηγόρων των διαδίκων και χωρίς της εξέταση μαρτύρων. Οι προσωρινές διαταγές που έχουν χορηγηθεί και έχουν ισχύ έως τη συζήτηση της υπόθεσης, παρατείνονται οίκοθεν με απόφαση του Ειρηνοδίκη Υπηρεσίας, ο οποίος ορίζει τη διάρκεια της παράτασης των προσωρινών διαταγών.

4. Η Δημοσίευση αποφάσεων. Η δημοσίευση των δημοσίων διαθηκών, θα λάβει χώρα κανονικά. Επίσης ιδιόγραφες διαθήκες για δημοσίευση (όχι κήρυξη κυρίας) μπορούν να προσάγονται στη γραμματεία του δικαστηρίου από τους αιτούντες ή και τους πληρεξουσίους δικηγόρους τους (με τη σχετική παράστασή τους). Ακόμα, θα δημοσιεύονται διατάξεις αναγνώρισης ή τροποποίησης του καταστατικού σωματείων. Καταθέσεις αιτήσεων για έκδοση πιστοποιητικών κληρονομητηρίων δεν θα πραγματοποιούνται, καθ' όσον, λόγω αναστολής των προθεσμιών, δεν είναι δυνατή η συμπλήρωση του χρόνου ανάρτησης και η καθαίρεση αυτών.

5. Η συζήτηση των αιτήσεων που αφορούν σε συναινετική εγγραφή, ανάκληση, εξάλειψη και μεταρρύθμιση προσημείωσης υποθήκης θα διεξάγεται, όπως μέχρι σήμερα, ενώπιον του Ειρηνοδίκη Υπηρεσίας, εγγράφως κατά παρέκκλιση της. 2 του άρθρ παρ. 115 ΚΠολΔ και οι διάδικοι θα παρίστανται με δήλωση κατά την παρ. 2 του άρθρ. 242 ΚΠολΔ.

6. ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ η κατάθεση εισαγωγικών δικογράφωνγια όλες τιςδιαδικασίες. Κατά σύσταση, προς αποφυγή συνωστισμού και για την καλύτερη εξυπηρέτηση των δικηγόρων, με τηλεφωνική επικοινωνία με την Γραμματεία. Τα αντίγραφα αυτών θα λαμβάνονται κατά τον ίδιο τρόπο την επόμενη ημέρα..

7. Δηλώσεις παραίτησης από δικόγραφα ή ένδικα μέσα μπορούν να κατατίθενται καθημερινά.

8. Δεν θα κατατίθενται αιτήσεις για έκδοση διαταγών πληρωμής (λόγω αναστολής εκτελέσεως και προς αποφυγή λόγων ανακοπής ως εκ των προθεσμιών που ισχύουν).

9. Βεβαίωση του γνήσιου της υπογραφής για συναινετικά διαζύγια θα πραγματοποιείται από Τρίτη 12-1-2021 και κατά τις ώρες 9.30 – 13.00, μόνο κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού στα τηλέφωνα 2432022501 ή 2432024693.

10. Επικύρωση αντιγράφων αποφάσεων καθώς και χορήγηση σχετικών θα πραγματοποιείται καθημερινά και κατά τις ώρες 09.00 – 13.30 εφόσον προηγηθεί τηλεφωνικό ραντεβού με την Γραμματεία .

 (Γ) Σας ενημερώνουμε ότι: Αναστέλλονται προσωρινά:

α) οι νόμιμες και δικαστικές προθεσμίες για τη διενέργεια διαδικαστικών πράξεων και άλλων ενεργειών ενώπιον των υπηρεσιών του Ειρηνοδικείου καθώς και της παραγραφής των συναφών αξιώσεων,

β) οι, κατά τις κείμενες διατάξεις, διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης και της διενέργειας πλειστηριασμών.

Εξαιρούνται από την εφαρμογή της περ. α: Οι προθεσμίες που προβλέπονται στα άρθρα 215, 237, 238 ΚΠολΔ και οι προθεσμίες που προβλέπονται στα άρθρα 4Δ, 4ΣΤ, 4Η, 4Θ, 41, 4ΙΑ, 4ΙΒ και 4ΙΣΤ του ν. 3869/2010 (Α' 130), όπως προστέθηκε με το άρθρο 1 του ν. 4745/2020 (Α' 214). Η κατάθεση προτάσεων, σχετικών εγγράφων και προσθήκης στην τακτική διαδικασία, θα γίνεται στο αρμόδιο γραφείο 201, τηλέφωνο 2431046991 - 46993.

Οι υποθέσεις που θα αποσύρονται κατά τα ανωτέρω θα επαναπροσδιορίζονται οίκοθεν και ο ορισμός της νέας δικασίμου θα γνωστοποιείται από το γραμματέα της έδρας στο Δικηγορικό Σύλλογο Τρικάλων.

Η Γραμματεία του Ειρηνοδικείου θα συνεχίσει να λειτουργεί με τον αριθμό των υπαλλήλων που κρίνεται αναγκαίος για την εύρυθμη λειτουργία της σύμφωνα με τα ανωτέρω και μόνο για τις παραπάνω επιτραπείσες περιπτώσεις.

Στο πλαίσιο των γενικών κατευθύνσεων που έχουν δοθεί από το Υπουργείο Υγείας, προτρέπουμε τους πολίτες και τους πληρεξουσίους δικηγόρους αυτών να μην προσέρχονται στους χώρους του Ειρηνοδικείου, παρά μόνον όσον αφορά στη διεκπεραίωση των προαναφερόμενων εξαιρεθεισών περιπτώσεων και μετά από προηγηθείσα τηλεφωνική επικοινωνία.

Επιπρόσθετα όλοι οι εισερχόμενοι στο Κατάστημα του Ειρηνοδικείου πρέπει υποχρεωτικά να τηρούν τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας ήτοι:

1) Να χρησιμοποιούν μάσκα και αντισηπτικό (υπάρχει διαθέσιμο στους

κοινόχρηστους χώρους του Ειρηνοδικείου).

2) Να τηρούν τη νόμιμη απόσταση μεταξύ τους (τουλάχιστον 1,5 μέτρο).

3) Να εισέρχονται ένας - ένας στους χώρους των γραφείων του Ειρηνοδικείου και μετά την αποχώρηση αυτού που εξυπηρετείτο πριν από αυτούς, ώστε να μην παρατηρείται συνωστισμός.

4) Το ανώτατο όριο εισερχομένων εντός των αιθουσών του καταστήματος καθορίζεται σε 15 άτομα και πρέπει να τηρείται με επιμέλεια του δικάζοντος δικαστή.

Για τα επείγοντα θέματα παρακαλούμε να απευθύνεστε στα τηλέφωνα που έχουμε δημοσιοποιήσει.

Καλαμπάκα, 13 Ιανουαρίου 2021

Ο  Διευθύνων το Ειρηνοδικείο Καλαμπάκας

 

ΚΩΝ/ΝΟΣ ΓΚΑΛΗΣ

ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΗΣ Α΄

 

              

 

 

 

 

Τα cookies βοηθούν ανώνυμα στην εύρυθμη λειτουργία της σελίδας μας. Για περισσότερες πληροφορίες δείτε εδώ.

Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας, συμφωνείτε στη χρήση τους από εμάς.